HAKKIMIZDA

İşletmelerde Dayanıklılık Projesi, TÜRKONFED tarafından UPS Vakfı iş birliği ile Türkiye genelinde KOBİ’lerin afet bilincini artırmak, afete hazırlık ve dayanıklılıklarını güçlendirmek amacıyla 2018 yılında başlatılmıştır. “Afet” kavramını doğal afetler ile sınırlandırmayarak sürekliliği engelleyecek tüm olağanüstü doğal veya beşeri durumlara çözüm sunma amacıyla Türkiye genelinde KOBİ’lerde farkındalık yaratmayı amaçlayan projenin güncel olarak beşinci fazı gerçekleştirilmektedir.

2019 yılında proje kapsamında durum raporu, hızlı ekonomik etki değerlendirme formu, risk algılama anketi, etki çerçevesi, krizlerde işletme eylemleri ve toparlanma süreçlerinde işletme eylemleri gibi pratik araçlar geliştirildi. Bu araçlardan ilk ikisi Elazığ Depremi’nin ardından Elâzığ Ticaret ve Sanayi Odası’nı desteklemek için IDEMA işbirliğiyle kullanılmış, diğer araçlar ise Covid-19 pandemisi sırasında KOBİ’lerle paylaşıldı.

Devamında TÜRKONFED, 2021 yılında dünya çapındaki krizlerin artmasından hareketle, dünyadaki iş dünyası STK’larının ülkelerinde kriz yönetimi alanında yaptıkları çalışmaların karşılaştırmalı bir analizini hazırlayarak işletmelerin dayanıklılık arttırma çalışmalarında yer almak isteyen tüm potansiyel STK’lar için bir referans kaynağı oluşturdu.

SEDEFED ve Hedefler için İş Dünyası (B4G) iş birliği ve UPS Vakfı’nın mali desteğiyle TÜSİAD ve TÜRKONFED, 2021’de büyük İstanbul depremi senaryosunu konu alan ve 5 kritik sektörle (ulaşım ve lojistik, enerji, bilgi ve iletişim teknolojisi, sigorta ve finans, gıda ve tarım) başlayan bir çalıştay serisi düzenlendi. Bu çalıştayların çıktısı olarak “İstanbul Depremi Senaryosu İş Dünyası Hazırlık Raporu” yayınlandı. Faz, bu kritik beş sektörün direnç noktaları, kırılganlıkları ve güçlendirilmesi gereken alanlarının ele alındığı bir raporla tamamlandı.

Projenin 2022 yılında başlayan beşinci fazında ise işletmeler için yapısal olmayan risklerin azaltılmasına yönelik karar verme mekanizmalarını güçlendirecek araçların hazırlanması ve uygulanmasını desteklemeye yönelik bir çalışma yapılması hedeflenmektedir.